Gezonder willen leven start bij een gezonde basis

Mandy Waasdorp- Een grote strijd als je het mij vraagt want als ik om me heen kijk hoor en zie ik het overal.
Gezonder willen leven start bij een gezonde basis en daar zijn veel verschillende meningen en theorieën over.
Maar wat is dan de juiste en bestaat de juiste wel?
Zo word je continue geconfronteerd met de nieuwe hypes op het gebied van gezondheid en zie je dat mensen dit graag opvolgen om zo hun gezondheid aan te pakken en het gevoel te krijgen dat ze gezond bezig zijn.

Vele bewegingen zijn de revue al gepaseerd en er komen ook steeds nieuwe onderzoeken, producten, superfoods, kuren en new ways of life bij. Denk dan bijvoorbeeld aan KETOGEEN, PALEO, KOOLHYDRAATARM, SPORTVAST DIEET en WEIGHTWATCHERS om maar een paar voorbeelden te noemen.  Vaak worden deze nieuwe bewegingen aangenomen op basis van het zien van behaalde successen. Zo klakkenloos overgenomen zonder te kijken wat het eigenlijk inhoud. Ineens stoppen met koolhydraten terwijl je eigenlijk een heel bewegelijk leven leidt of stoppen met goede vetten terwijl je, je focus voor je werk of school keihard nodig hebt is verre van een slimme beslissing. Op langere termijn is dit juist een hele onverstandige beslissing waarbij je lichaam terkorten opbouwd en je klachten chronisch kunnen worden.

Het allerbelangrijkste advies dat ik kan geven is dat voor iedereen iets anders werkt en je, je goed mag verdiepen in de materie voordat je een nieuwe levenstijl begint.  Vraag een advies gesprek aan bij een voedingsspecialist en ga samen kijken wat voor jou werkt en wat bij jou past.  Begin niet te moeilijk en bouw het op zodat het veel makkelijker vol te houden is.  Begin met een kleine start zoals bijvoorbeeld een groene smoothie per dag of het aanvullen van verschillende vitamines en mineralen met suppletie zodat je meer energie hebt gedurende de dag en je minder snel gestresst raakt. Vaak zijn het de kleine veranderingen die de meeste impact maken.

Afvallen met extreme radicale manieren van vasten zijn altijd maar voor korte duur.  Zo zie je dat de juicekuren uit de grond schieten maar de juiste manier om deze te toe te passen niet wordt ondersteund.  Er word vaak op de dag ervoor nog van alles snel gegeten wat tijdens de kuur niet mag. Uiteindelijk kan de kuur niet volbracht worden vanwegen de extreme detoxverschijnselen. Dit is sowieso voor veel mensen een opgave omdat je lichaam reageert op het niet binnen krijgen van koolhydraten, vetten, vezels en suikers. Dit geeft namelijk flinke afkickverschijnselen zoals hoofdpijn, koorts, rillingen en weinig energie dit wordt gezien als iets slechts. Maar eigenlijk is het lichaam zich aan het herstellen. Door de onjuiste begeleiding zetten vele dit niet door en is die dure juicekuur niks waard geweest. Bij een juice/detox kuur is het heel belangrijk om een OP en AFBOUW-fase te hebben om ervoor te zorgen dat je lichaam er aan kan gaan wennen.  Je lichaam ziet het ineens stoppen met nuttigen van voedingsstoffen als stress en zal alles wat na de kuur aan voeding binnen komt opslaan uit angst dat er weer een fase komt zonder voedingsstoffen. Wat dus veel voorkomt is dat je tijdens de kuur vocht verliest maar daarna weer gewoon aankomt. Een detoxkuur is voor het opschonen van je lijf om vervolgens op gezondere voet verder te gaan.

Iedereen is anders opgevoed en vanuit je opvoeding krijg je een bepaalde basis mee.
Sommige mensen worden opgevoed met een boterham voor ontbijt en lunch en ’s avonds aardappels, vlees en groenten. Je ziet dan vaak dat als de kinderen opgroeien, ze dit vaak overnemen omdat dit nou eenmaal een gewenning is.
Word je opgevoed met biologische groentes en natuurvoeding is het aannemelijk dat je dit zelf ook gaat gebruiken.
Vooral als je dit voedingspatroon voor je werkt en je het goed kan verteren zie je vaak geen enkele reden om dit te veranderen. Het is dan ook veel lastiger om vanuit een comfortabele basis een verandering te maken. Bij veel mensen ligt hier schaamte op. Vaak omdat ze graag een betere of andere manier willen integreren in hun leven en denken dat zij de enige zijn die dit niet kunnen. Hier is helemaal geen schaamte voor nodig. Met een klein beetje hulp en een goede dosis motivatie zijn bergen te verzetten. Stap voor stap, want het bouwen van een nieuwe levensstijl is niet binnen een week of maand te realiseren. Heb geduld daaruit zijn de mooiste dingen voortgekomen.

Deel dit bericht via