Het zit in de familie?

Blog van onze Partner Heleen- Op het moment dat je geboren wordt, ben je automatisch onderdeel van een familie.  Eigenlijk al eerder, namelijk op het moment van de conceptie. Als kind van een vader en een moeder. En die familie brengt heel wat met zich mee, de mooie herinneringen, maar ook de slechte herinneringen. Een grote groep onder ons ervaart een gemis van wat ze van hun ouders niet hebben kunnen krijgen. In liefde, in aandacht, in geborgenheid, in veiligheid.

Het familiesysteem

Als jong kind neem je al snel de normen en waarden van je vader en moeder over, zo ook de ideeën die er leven in de familie. Ook de onbewuste zaken en gevoelens neem je mee, ook als die je niet bekend zijn. Dit doe je als kind automatisch, uit loyaliteit en uit liefde voor je ouders. Op latere leeftijd kun je wellicht niet meer begrijpen, maar het gebeurt.

Je ouders geven je mee wat zij kunnen, de mooie dingen, maar ook de lasten die zij met zich meedragen. En die lasten zijn meestal groter en wegen daarom dus zwaar op de generatie die na hen komt. Vaak hebben je ouders deze lasten, op hun beurt, ook weer overgenomen van hun ouders en de generaties daarvoor. Of er zijn situaties in hun eigen leven geweest, die niet in alle veiligheid en rust goed verwerkt konden worden. Dit alles is onderdeel van jouw familiesysteem, waar je als kind altijd onderdeel van blijft.

De onbewuste dynamieken van het familiesysteem

In een familie speelt een bepaalde dynamiek, sommige zijn goed zichtbaar, maar nog vaker zijn er ook onbewuste dynamieken. Het woord zegt het al, ze zijn onbewust, maar dat betekent niet dat ze niet gevoeld worden. Daardoor kan je letterlijk vastgehouden worden in het systeem en kom je telkens in dezelfde situaties terecht, net alsof je niet echt vooruitkomt. Je kunt dit herkennen aan terugkerende blokkades, (on)bewuste patronen in relaties, werkproblemen en andere situaties die ervoor zorgen dat jij niet in je natuurlijke kracht kan gaan staan.

Zo zijn er genoeg voorbeelden van kinderen die al vroeg op de plek van hun ouders zijn gaan staan, omdat de ouders niet echt aanwezig konden zijn. Bijvoorbeeld door ziekte, afwezigheid, grote zorgen voor hun ouders, geldproblemen, verslavingen enz.

Daardoor konden die kinderen niet de liefde en zorg ontvangen die zij nodig hadden. Een kind blijft loyaal en zoekt naar de beste mogelijkheid om die liefde toch te ontvangen. Bijvoorbeeld door voor de ouder te gaan zorgen. Dit is zo’n automatisme dat deze kinderen ook later eerst zorgen voor ander, omdat ze nog steeds op zoek zijn naar de liefde van de ouder. Waardoor zij, op hun beurt, niet volledig zelf aanwezig kunnen zijn op hun eigen plek als kind van hun ouder. Systemisch gezien, kan het de energie en liefde dan niet volledig stromen voor het kind. En deze stroming heb je als kind nodig, deze zorgt er namelijk voor dat de levensenergie en liefde volledig kan stromen in jouw leven.

De werking van familieopstellingen

Met familieopstellingen brengen we de eerdergenoemde (on)bewuste dynamieken in beeld. Zo kunnen bepaalde levensthema’s of vraagstukken letterlijk zichtbaar worden.

Alle herinneringen worden opgeslagen in de ziel en de ziel vergeet niet. Het beeld, de woorden, de emoties en gevoelens die daarbij spelen, zijn met ene opstelling in zicht en doordat dit in de oorsprong wordt gezien en gezuiverd, kan de energie, die zich ergens heeft vastgezet, weer in beweging gaan komen. Regelmatig hoor ik terug na een opstelling, dat de energie meer stroomt en men letterlijk een lichter gevoel en meer rust ervaart.

De bevrijdende werking

Opstellingen hebben een bevrijdende werking, die jou in het heden verder helpt in jouw thema en vraagstuk. En, ook niet geheel onbelangrijk, die bevrijdende werking is er niet alleen voor jou, maar ook voor de generatie na jou. Wat jij zelf ‘opruimt’ geef je niet meer door aan jouw kinderen, zodat ook zij vrijer in het leven kunnen staan.

Meer weten over een familie opstelling? Wij helpen je graag verder!

Deel dit bericht via