In 2030 zal een derde van de medewerkers uitvallen!!!

pexels-andres-ayrton-6550823

 Met regelmaat posten wij op onze Socials informatie over ziekteverzuim, zo publiceerden we laatst een post over een Artikel uit De Ondernemer van 5 juli jl.  In dit artikel wordt benoemd dat volgens Arbo Unie in het eerste kwartaal van 2023 ruim 26 procent van het totaal aantal verzuimdagen in de categorie psychisch verzuim viel. Als deze stijging doorzet zal in 2030 ruim een derde van de werkenden uitvallen door stressgerelateerde klachten (bron: https://www.deondernemer.nl/personeel/arbo-unie-verzuim-psychische-klachten-werknemers~4678234)

 

In dit artikel wordt aangegeven dat psychisch verzuim gemiddeld langer duurt dan 5 jaar geleden. Het neemt toe in alle leeftijdscategorieën, maar is in de groep van 25 tot 45 jaar relatief het hoogst. Willem van Rhenen, stressexpert geeft aan dat het gebrek aan medewerkers een mede oorzaak is van stress en verzuim. Willem zegt “Mensen hebben in hun werk drie basisbehoeften: autonomie, verbondenheid en bekwaamheid. Ga bij je mensen op zoek naar hun talenten en vaardigheden en geef meer vertrouwen en vrijheid. Meer erkenning en waardering, juist in tijden van krapte”

 Nu posten we met regelmaat artikelen over mentale problemen die toenemen, over ziekteverzuim of vitaliteit maar de cijfers die in dit artikel worden genoemd laten mij toch weer  inzien en beseffen dat er aandacht nodig is voor het welzijn van mensen. In 2030 een derde van de medewerkers die uit zouden kunnen vallen… daar moeten we iets mee.

 

Ik zie vitaliteitsprogramma’s, fietsplannen, heisessies, gezonde kantines, sportabonnementen en allerlei mogelijkheden voor het welzijn van medewerkers en dit vind ik een heel mooie ontwikkeling; Iedere stap naar meer bewustzijn is er weer een! Sinds onze oprichting richten wij ons op het bieden van die plek waar iedereen terecht kan met een hulpvraag. We hebben dit later uitgebouwd naar medewerkers omdat wij zagen dat er allerlei plannen worden opgezet maar dit niet altijd voor iedere medewerker passend is.

Stel je biedt aan 50 medewerkers een sport abonnement aan, dan gaan ze hier waarschijnlijk niet alle 50 gebruik van maken…

 

Kortom, wat kun je nu doen voor diegene die dan niet gaan sporten? Wellicht heeft de ene collega behoefte aan een cursus voor meer zelfvertrouwen en de ander heeft coaching nodig gezien er iets speelt in de thuissituatie.

Ik geloof in een specifieke benadering per medewerker, want iedereen heeft nu eenmaal een andere behoefte.  Wij bieden deze behoefte, zie ons als brede providersboog van een organisatie. Bij ons is  iedere medewerker welkom bij een van onze professionals voor een 1:1 adviesgesprek. Of dit nu gaat om een gesprek in vertrouwen, een luisterend oor, een hulpvraag met desgewenste doorverwijzing; wij zijn er. Het bijzondere aan onze methode is dat wij samenwerken met een gevarieerd netwerk van getoetste hulpverleners. Denk hierbij aan coaches met diverse expertises en veel alternatieve mogelijkheden en therapieën. Onze professional zoekt precies uit wat er nodig is.

Liefs,

Melissa

Deel dit bericht via