Ken je het belang van een ochtendroutine? Een gratis “therapie” tip 😊

pexels-photo-4792344

Wanneer ik een aantal jaren geleden iemand hoorde over een ochtendroutine dan dacht ik “ja joh, natuurlijk even in de ochtend tijd voor jezelf, hoe dan? Daar heb ik toch helemaal geen tijd voor?”. Wanneer de wekker ging dan baalde ik dat ik alweer op moest staan en snoozde ik nog een aantal keer of ik werd wakker gemaakt door mijn zoontje en moest meteen hurry up.

Totdat ik mijn leven steeds meer ging veranderen. Ik wilde bewuster leven i.p.v. steeds haasten en rennen. Uiteindelijk ben ik overstag gegaan en heb ik toch al die verhalen over een goede ochtendroutine maar eens een kans gegeven.
Ik ben gestart met een journal, voor mij was dit een leeg boekje waarin ik begon met vragen beantwoorden. Ik kan mezelf voorstellen dat je jezelf afvraagt, wat schrijf je dan?

Voorbeelden van journal vragen waar ik mee ben gestart:

          Hoe voel ik mij vandaag?

          Waar word ik vandaag blij van?

          Hoe ga ik vandaag voor mijzelf zorgen?

          Wat heb ik nodig om mijzelf vandaag beter/goed te voelen?

          Waar ben ik trots op?

          Waar ben ik dankbaar voor?

          Wat heb ik meer of juist minder nodig in mijn leven?

Ik zorgde dat ik net wat eerder wakker werd dan mijn zoon en begon met schrijven. In het begin moest ik mijzelf er echt toe zetten. Maar wanneer je het even vol blijft houden dan merk je dat het toch echt heel fijn is om gedachten op te schrijven en je hoofd leeg te maken. Doordat je direct al nadenkt over je dag, zet je meteen een doel of intentie waardoor je jouw dag anders gaat beleven. Wat je doet in de ochtend is enorm bepalend voor de rest van je dag.

Uiteraard kun je alles schrijven wat je denkt, het is enkel jij en jouw woorden. Zie het als een soort gratis vorm van therapie, niemand heeft een oordeel. Je ordent je gedachten die anders maar in je hoofd blijven rondgaan. Wanneer je van je afschrijft dan ben je beter in staat los te laten en dingen te overzien. 

Wist je dat verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het bijhouden van een dagboek je geheugen verbetert, je dankbaarder maakt en depressie en angst kan verminderen? Schrijven kan natuurlijk de gehele dag door, ik vind zelf de ochtend fijn omdat ik dan meteen fris begin.

Naast schrijven zijn er uiteraard nog andere gewoontes aan je routine toe te voegen. Ik laat zelf mijn telefoon nog even met rust, drink een glas water (vochtbalans in je lichaam weer aan te vullen na het slapen) en schrijf.
Afhankelijk van mijn dagplanning voeg ik geregeld nog een ademhalingsoefening toe (bijvoorbeeld de box breathing) of beweging zoals wandelen, yoga oefeningen (easy morning yoga oefeningen)  of een 15 min work-out.

Ook wanneer je geen ochtendmens bent dan is een ochtendroutine aan te raden. Je hoeft echt niet meteen de Miracle Moring methode (google maar eens 😉) te hanteren, wees niet streng voor jezelf, doe het op een tijdstip dat voor jou werkt en haal die dingen eruit die voor jou fijn voelen… Zet m op!

Ga je het ook proberen? Laat het me dan vooral even weten…

Liefs,

Melissa

Deel dit bericht via