Om op te staan tegen onrecht op de werkvloer heb je moed en durf nodig

Door Chantal Hubert – Ik beschik over het talent om zaken inzichtelijk en bespreekbaar te maken. En dan vooral ook precies op momenten waarin dat dan totaal niet de bedoeling is. 

Dit besef ik me dan altijd pas achteraf, omdat ik op het moment zelf een oplossing zie en heb gevonden voor het probleem waar ik mensen mee kan helpen. 

Ooit was er tegen een leidinggevende over mij gezegd: “en dat kan ze niet, niet doen?”

Uh nee, wat je ziet, kan je moeilijk opeens niet meer zien. 

Mijn rechtvaardigheidsgevoel heeft zo’n sterk kompas dat ik supersnel door heb hoe de situatie en dynamiek in elkaar zit en daar reageer ik op. Met succes, alleen de dynamiek die eruit voortkomt zorgt vaak voor “gedoe”, en gedoe, daar zitten mensen en zeker leidinggevenden vaak niet op te wachten. 

Als ik dan de klokken weer eens per ongeluk heb geluid weet ik ook dat er wordt gekozen voor de weg met de minste weerstand. 

Lang heb ik dat heel lastig gevonden. Ik heb toch helemaal niks verkeerds gedaan?

Nu zie ik het anders; om op te staan tegen onrecht heb je moed en durf nodig. 

Als iedereen zwijgt uit angst gaat er ook niks veranderen. Dus heb ik leren omarmen om eerlijk te zijn. Heb ik geleerd dat je het juist goed doet wanneer je een visie hebt en juist ergens voor durft te gaan staan. 

De keerzijde daarvan is dat je veel klappen vangt. Maar het mooie is; Ik durf te zeggen wat veel mensen denken. En daar help ik mensen mee. Sinds ik dat heb kunnen omarmen kan ik ook het mooie ervan inzien en heb ik geleerd de klappen op te vangen, zonder dat ze mij persoonlijk raken, maar waarmee ik wel veel goeds teweeg kan brengen.

Maak zaken dus wel inzichtelijk en bespreekbaar is mijn ervaring, zeker op de werkvloer. 

Deel dit bericht via