Het taboe op hulp

Melissa Lievaart– Hulp zoeken: is het nu sterk om in te zien dat je het niet alleen kunt en hierdoor gebruik te maken van iemand z’n expertise? Of is het een zwakte omdat je het maar alleen moet kunnen en zelf krachtig genoeg moet zijn? Of omdat je zelf moet dealen met je eigen zaken omdat je “zogenaamd” niet aan de buitenwereld mag laten zien dat het even niet goed met je gaat?
Want dat is wat wij met regelmaat terug horen van onze klanten. Er blijkt met regelmaat nog een behoorlijk taboe te heersen op het inzetten van hulp. We horen uitspraken over schaamte “want als mijn omgeving dit weet dan……” of onbegrip.

In mijn ogen is hulp zoeken niet vreemd en ik vraag me oprecht af waarom is hulp een taboe?
Wat ik me oprecht af vraag: als je iets nieuws wilt leren (zoals bijvoorbeeld een sport of taal) dan is hier toch ook vaak hulp of les bij nodig?
In het leven is het toch juist de “bedoeling” te blijven leren? We worden al van kleins af aan naar school gebracht om te leren, waarom zouden we dit dan wanneer we groot zonder moeten kunnen? Er zijn zo ontzettend veel experts en mogelijkheden die ons kunnen begeleiden, dingen kunnen leren, inzichten kunnen geven en ons kunnen helpen groeien.

Het is soms wellicht lastig om de juiste hulp te vinden. Als ik vanuit mijn eigen ervaring deel dan heb ik juist regelmatig behoefte aan iemand die mij op zowel zakelijk als persoonlijk vlak even een spiegel voorhoudt, die me helpt met voelen of weer even de balans te vinden. Ik zie het als naar de kapper gaan voor mijn haar, zo ga ik ook naar diverse experts voor mijn persoonlijke groei.

Ik ben daar altijd heel open over en het verbaasd mij dan ook dat anno 2021 (tevens ten tijde van een Corona lock down waarin veel mensen niet helemaal happy zijn) er nog steeds een taboe is op het bezoeken van een hulpverlener. Ik krijg reacties als:
– dat je dat durft!
– dat is niets voor mij
– ik heb dat niet nodig
– allemaal veel te zweverig

Ieder mens maakt van alles mee en soms heb je even aandacht of hulp nodig, op welke manier dan ook want je bent geen robot! Wanneer je geen hulp nodig hebt; helemaal goed! Wanneer je dit wel hebt: helemaal goed! Maar laten we het taboe wat naast ons leerleggen.

Hulp of geen hulp; je bent gewoon mens.